„Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok:
és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.”  Máté 11:29,30

Halacska nap

Halacska Nap

Évek óta egyik legkedveltebb hagyományunk a családok körében az idén is megrendezésre került Halacska Nap. Remek alkalom ez a beszélgetésekre, ismerkedésre, miközben minőségi időt tölthetünk el, együtt játszva a gyerekekkel. A program célja, hogy az újonnan érkező családok, kötetlen formában, családias hangulatban, ismerkedjenek egymással, valamint a Mihály napi vásári forgatag, a mustkészítés technikájával megismerkedjenek a gyermekek. A gyerekek érdeklődtek, és élvezték a kicsit feledésbe merült mustkészítés kipróbálását. Daráltak, préseltek, a felnőttek segítségével és kancsókból öntötték a finom kóstolót mindenkinek. Ez utóbbiból bőven jutott, még a vacsoraasztalra is került néhány kancsóval.

A vásári forgatag programjaként a gyermekek népi játékokkal, közös tánccal, énekléssel is csatlakozhattak egymáshoz. A Garaboncás játszótér anépi játékok felidézésével tette számunkra közelivé a néphagyományőrzés szépségének felfedezését. Öröm volt látni a színes fa halacskákra horgászókat, a diótörőket, hordólovaglókat vagy éppen a  teknőben hintázó boldog arcokat.  A Nagyhalacskában Pucsok Ági, óvónénink hívta táncba és együtt éneklésre, dalos játékokra a családokat, míg a Kishalacskában a Fricska zenekar húzta talpalávalót. Jó volt látni, hogy a közös táncba nem csak a gyermekek, de a szülők, nagyszülők is kapcsolódtak.

Egy rövid köszönetnyilvánítás után a gyermekekkel együtt, közös imádsággal kezdtük el a vacsorát, melynek összeállításában a családok aktív részt vállaltak. Mindenki igyekezett valami finomsággal kedveskedni a többieknek, így nagyon gazdagon megrakott asztalokért lehetünk hálásak. Mindenki talált benne kedvére valót. A környezettudatosság idén is fontos helyet foglalt el a programunkban. Mindenki saját magának gondoskodott otthonról hozott evőseszközökről (tányér, pohár, kanál..), így vigyázva bolygónkra melyet Istentől kaptunk és felelősségünk azt úgy tovább adni gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők is láthassák, megcsodálhassák Isten alkotását.