„Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok:
és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.”  Máté 11:29,30

Csillag csoport bemutatkozása

(2014/2015-ös tanév)

A csoportunkba járó gyermekek többsége már második éve tartozik a csillagcsoporthoz. Az elmúlt év alatt azonban 4 kisgyermek, költözés miatt elbúcsúzott a csoporttól és azóta 6 új kisgyermek érkezett, a tavasz beköszöntével, még egy kislányt várunk. Így a csoportunk 25 tagra bővül, melyben 16 kislányt és 9 kisfiút óvunk, fejlődésüket segítjük. A csillagcsoport mindezek következtében nagyon befogadó közösségé vált. Az érkező gyermekek pedig, hamar „otthonra” lelnek köztünk. Ugyanígy a közénk csatlakozó felnőttekkel is hamar kapcsolatot építenek, és az általunk megerősített szerepüket tisztelettel elfogadják.

A csoportszobánk nem túl tágas de igyekeztünk mindennek jól használhatóan kialakítani a helyét, úgy, hogy a játékterek és a hozzájuk kapcsolódó játékok egy-egy egységet alkossanak. A sok nagy ablak, kellő természetes fényt biztosít, és a napsugár közelébe telepített természetsarokban gyorsan fejlődnek a hajtatott, ültetett növényeink. A szobánkat a kárpitok színéhez (narancs, zöld) igazodva letisztult egyszerű dekorációkkal szoktuk díszíteni.

A hétköznapok sok vidámsággal telnek, a gyermekek jelentős része érti, és szereti, az egyszerű humort, és feszültség oldására, nevelésre is alkalmasnak eszköznek bizonyult. A mesehallgatás, a gazdag szerepjátékok, gyakori tevékenység a csoportban. A rajzolás, vágás, ragasztás is, mindennapi örömforrás, különösen a lányok körében. Az udvari mozgást mindenki nagyon várja és ott is nagyon sokféle szerepjáték zajlik. A foglalkozásokon is aktívak és nagyon szeretnek új érdekes élményeket átélni ismeretlen jelenségeket megvizsgálni, és ezeket az átéléseket gyakran megjelenítik rajzaikban. Szeretünk időnként kimozdulni az óvodából és a környék érdekességeit, természeti szépségeit meglátogatni.

Nevelésünk alapja az Istenbe vetett hitünk, amit igyekszünk a gyermekek elé élni és őket is erre vezetni. A reggeli áhítatokon, a biblia ismeretén túl, az Úr jézussal való személyes kapcsolat örömét, biztonságos légkörét kialakítani. A nap folyamán pedig, ehhez a értékrendhez igazítjuk a cselekedeteinket, nevelésünket. Arra biztatjuk őket, hogy egymás felé adják tovább az Istentől felénk áradó szeretetet, és legyenek egymáshoz jósszívüket. Ha konfliktusok adódnak, egymástól bocsánat kérve, és adva rendezzük ezeket. A gyerekek között sok vezető egyéniség van, mégis tanulják az egymáshoz való alkalmazkodást, a barátságok építését. A csillagcsoportos óvodások nagy nyitottsággal fordulnak egymás felé, a közös játék öröme nagyon motiváló a számukra, és mindezekben folyamatosan gyakorlati módon tanulják az Isten szerinti szeretet megélését.

Csillagcsoportos munkatársakként szeretnénk a gyermekek előtt ezt az igét megélni, és őket is ilyen ragyogó csillagocskákká nevelni.

„… akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek.”

/Filippi 2 15-16/