„Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok:
és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.”  Máté 11:29,30

Környezettudatos nevelés

Környezettudatos nevelés

 

A Halacska Református Óvoda évek óta hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelés megvalósítására. Több éve komposztálunk a Nagyhalkacska épületében melynek eredményeképpen saját termőfölddel rendelkezünk. Azonban a komposztálókeret elhasználódott, cserére szorult. Az önkormányzatnál indult környezetvédelmi pályázatra sikeresen jelentkeztünk.  A pályázat összegéből sikerült kicserélni az elhasználódott keretet, magaságyásokat szereztünk be mindkét épületünkbe.

Ősszel a gyermekek aktívan részt vállaltak az őszi lehullott falevelek összegyűjtésében. A felhalmozott leveleket komposztálják. A komposzt közé kerül a csoportokban külön-külön gyűjtött komposztáló „szemét”: szalvéta, papír zsebkendő, gyümölcshéj is. A Nagyhalacska épületében minden csoportban szín szerint, 4 kuka található (papír, műanyag, kommunális, komposzt). Minden csoportban ugyanazokat a színeket használják. A gyermekekben kialakult a szokás-szabályrendszer mely alapján megtanulták és tudják melyik szemetet melyik kukába kell dobni.

Az elkészült komposztot használjuk a magaságyások feltöltésére. Márciustól folyamatosan ültettek a gyermekek, többek között borsót, salátát, répát, retket, paradicsom palántát, babot… Minden csoport maga döntött, hogy milyen tavaszi vagy nyár végén termő zöldségeket ültet. A magaságyást folyamatosan gondozzák, gyomlálják, locsolják a kikelt növényeket. Ez a fajta munkára nevelés már mikrocsoportos formában történik a csoportokban.

A kikelt növények fejlődését a gyermekek rendszeresen nyomon követik, az folyamatos ismétlés során rögzül bennük, melyek a növények részei. Megismerik melyik növénynek mely része ehető. Terveink szerint a gyermekek étkezésének kiegészítéséhez fogjuk felhasználni a terméseket.

 

Gyenes Krisztina

Komposztálástól, betakarításig